Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
7.3.2018 / Anu Autio

Kehittävä palaute kehittymisen tueksi

Kehittävä palautteen tavoitteena on auttaa toista kehittymään työssään ammattilaisena ja tuottaa uutta osaamista. Kehittävä palaute voi kohdistua niin työn sisältöosaamiseen kuin työelämän metataitoihin – muun muassa itsensä johtamiseen, ajanhallintaan, vuorovaikutustaitoihin tai vaikka vastuunkantoon ja toisten tsemppaamiseen.

Kehittävää, eteenpäin vievää ja osaamista lisäävää palautetta toivotaan organisaation sisällä edelleen usein esimieheltä. Kehittävän palautteen antaminen voi kuitenkin olla vaikeaa: esimies ei itse hallitse työntekijöiden substanssiosaamista eikä ole jatkuvasti läsnä työn tekemisen arjessa. Esimiehen rooli on enemmänkin valmentaja ja sparraaja:  esimiehen omaa ydinosaamista on auttaa työntekijää itseään  tunnistamaan oman osaamisensa ja toimintansa vahvuudet sekä kehittymistarpeet suhteessa työn tavoitteisiin. Yhteisen keskustelun kautta päästään kiinni siihen, mitä kehitetään, miksi kehitetään ja miten kehitetään.

Kehittävä palaute työyhteisössä

Kehittävä palaute ei ole vain esimiehen vastuulla. Aktiivisissa ja kehittymishaluisissa työyhteisöissä työn arviointia ja kehittämistä tapahtuu itsenäisesti – työyhteisöt ja niiden jäsenet pystyvät itse arvioimaan ja kehittämään omaa ja toisten toimintaa tavoitteiden suuntaan. Tämä vaatii rohkeutta ja ymmärrystä siitä, että kehittävä palaute ei puutu virheisiin» vaan tekee hyvästä vielä parempaa!

Parhaimmillaan kehittävän palautteen keskustelut on sidottu arjen käytäntöihin: työn ja tavoitteiden jatkuvaan arviomiseen, seurantaan ja kehittämiseen. Välillä on syytä pystähtyä miettimään tarkemmin suurta kuvaa: omia tavoitteita, organisaation tavoitteita ja strategiaa, oman toiminnan vahvuuksia ja onnistumisia yhtälailla kuin seuraavia suurempia kehitysaskeleita.

Miten teidän työyhteisössänne pystyttäisiin antamaan entistä enemmän vertaispalautetta ja työkavereiden tukea ammattilaisena kehittymiseksi? Millaista palautetta ja keskusteluja toivot esimieheltäsi – miten hän voi auttaa sinua omien tavoitteidesi saavutamisessa?

Lue lisää myös myönteisestä» ja korjaavasta» palautteesta – varmista faktat taustalle!