Skip to main content

 

 

 

 

voimavalmennus_anu_profiili.png

Anu Autio

Valmentaja, toimitusjohtaja

 

soita.svg  040 751 4543

email.svg  anu.autio@voimavalmennus.fi

 

 

Varaa maksuton tapaaminen

Tilaa uutiskirje

Ota yhteyttä
1.9.2024 / Anu Autio

Yrittäjän itsetuntemus ja itsensä johtaminen

Yrittäjyys tarjoaa vapautta, valtaa, mahdollisuuden itsenäisyyteen ja keinon itselle tärkeiden päämäärien tavoitteluun. Rinnalla kulkevat kuitenkin haasteet. Näiden kanssa tuloksellinen tasapainoilu  edellyttää syvää itsetuntemusta, itsetietoisuutta ja taitoa johtaa itseään tehokkaasti.

Tunne vahvuutesi ja kehittämisalueesi

Itsetuntemuksen perusta on omien arvojen, tavoitteiden, vahvuuksien ja kehittämisalueiden tunnistaminen. Yrittäjänä sinun on tärkeää tiedostaa, millä osa-alueilla olet parhaimmillasi, mikä sinua motivoi ja missä tarvitset tukea.

Yhtälailla tärkeää on tunnistaa omaan persoonalliseen toimintatyyliisi liittyvät vahvuudet ja haasteet. Toimintatyylisi muodostuu muun muassa preferensseistäsi eli mieltymyksistäsi, odotuksistasi, toiveistasi, tarpeistasi ja peloistasi. Kaikki nämä ohjaavat yrittäjänä tekemistäsi, näkymistäsi ja vuorovaikutusta niin yrityksen sisällä kuin siitä ulospäin asiakkaisiin ja verkostoihin.

Tunne toimintatyylisi

Oma toimintatyylisi vaikuttaa toimintaasi, ajattelutapaasi, päätöksiisi ja päätöksentekotyyliisi sekä siihen, miten viestit ja toimit vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Se vaikuttaa siihen, mihin kiinnität huomiota, mitä pidät tärkeänä, miten reagoit muutoksissa ja millaista toimintaa arvostat.

Toimintatyylisi vaikuttaa myös siihen, miten priorisoit työtehtäviä, miten hallitset ajankäyttöäsi ja siihen, millaiset seikat sinua stressaavat ja miten käyttäytymisesi muuttuu liian kovan paineen alla. Henkilökohtainen toimintatyylisi todennäköisesti kertoo myös arvoistasi, tavoitteistasi ja siitä, miksi olet alunperin ryhtynyt yrittäjäksi!

Jos et ole tietoinen toimintatyylistäsi, siihen liittyvät vahvuudet saattavat kääntyä heikkouksiksi. Nopeus kääntyy huolimattomuudeksi, asiakeskeisyys kylmyydeksi, ystävällisyys liiaksi miellyttämisenhaluksi, tavoitteellisuus joustamattomuudeksi ja rauhallisuus vitkutteluksi. Kaikilla näillä esimerkeillä on vaikutusta niin omaan jaksamiseesi kuin myös yrityksesi kannattavuuteen. Itsetuntemuksen lisäksi tarvitset siis itsetietoisuutta, jotta voit hyödyntää vahvuuksiasi ilman, että ne kääntyvät heikkouksiksi.

Itsetietoisuus auttaa itsesi johtamista

Itsetietoisuus itsensä johtamisen taustalla on avain tehokkaaseen ja tarkoituksenmukaiseen toimintaan. Kun olet tietoinen toimintatyylistäsi, omista ajatuksistasi, tunteistasi ja niiden vaikutuksista kullakin hetkellä, pystyt johtamaan itseäsi paremmin haastavissa tilanteissa – juuri niissä itsensä johtamista tarvitaan. Itsetietoisuus ja itsensä johtaminen auttavat sinua hallitsemaan omia reaktioitasi, tekemään tietoisia päätöksiä ja valitsemaan kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivan toimintatavan sen sijaan, että toimisit hetken impulssien, oman toimintatyylisi tai ulkoisten paineiden ohjaamana.

Tunnista myös yrityksesi toimintatyyli

Kun tunnet omat vahvuutesi ja kehittämisalueesi sekä ymmärrät henkilökohtaisen toimintatyylisi vaikutuksen, pystyt toimimaan tietoisesti ja tarkoituksella eri tilanteissa. Näin pystyt rakentamaan sekä tuottavuutta että hyvinvointia tukevaa liiketoimintaa ja johtamaan sitä sujuvasti ja tehokkaasti. Erityisesti pienissä yrityksissä yrittäjän toimintatyyli näkyy usein suoraan yrityksen toiminnassa – millainen sinun yrityksesi toimintatyyli on?


Kirjoittajasta

Voima Valmennus Oy:n Anu Autio on pitkän linjan yrittäjä ja yritysvalmentaja, joka johdattelee muita yrittäjiä itsetuntemuksen, itsensä johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisen teemoilla.

Anu valmentaa yrittäjäkollegoitaan muun muassa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n Onnistuja -hankkeessa. Elokuussa 2024 aloittava 20-paikkainen ryhmä täyttyi nopeasti ja toiveena on käynnistää uusi ryhmä keväällä 2025. Seuraa Voima Valmennuksen ja PPY:n tiedotusta hankkeesta ja mahdollisesta uudesta ryhmästä!

Teksti on julkaistu alunperin 14.8.2024 Suomen Yrittäjien blogissa: https://www.yrittajat.fi/ajankohtaista/blogit/yrittajan-itsetuntemus-ja-itsensa-johtaminen/