Työyhteisön arvot
Suurin osa organisaatioista on määritellyt ja listannut arvot, toiminnassa tärkeänä pidetyt ja arvostetut asiat. Arvoja on todennäköisesti käsitelty yhdessä, mutta fokus on ollut asiakastyössä ja siinä, miten yritys näkyy ulospäin. Onko teillä pohdittu työyhteisön sisäisiä arvoja?
Työyhteisön arvot toimivat sisäistä toimintaa ohjaavina tekijöinä, tuovat tukea johtamiseen, auttavat pelisääntöjen laatimisessa ja toimivat jopa etuna rekrytoinneissa. Millainen työpaikka meillä halutaan olevan – mitä meillä pidetään tärkeänä ja arvostettuna?
Tässä pari näkökulmaa arvojen käsittelyyn ja määrittelemiseen työyhteisön näkökulmasta:
Yrityksen arvot työyhteisön arvoiksi
Työyhteisön sisäiset arvot voivat olla samat, kuin yrityksen arvot – tämä olisikin ihannetila. Arvot sinänsä eivät siis ole erilaiset. Arvojen tulkinta kuitenkin usein muuttuu, kun niitä arvioidaan työhteisön sisäisen toimivuuden näkökulmasta.
Ottakaa esiin yrityksen arvot ja niiden määritelmät.
- Miten määritellyt arvot toteutuvat työyhteisön sisäisessä toiminnassa? Miten ne ohjaavat toimintaa?
- Ovatko arvot pitävät, eli toteutuvatko ne joka tilanteessa päätöksentekoa, toimintaa ja johtamista koskien?
- Määritelkää arvot työyhteisön näkökulmasta: miten ne toteutuvat teillä ja mitä arvoilla teidän näkökulmastanne tarkoitetaan.
Joskus yrityksen arvot toteutuvat koko organisaation tekemisessä, mutta eivät tue työyhteisön toimintaa, sen johtamista tai kehittämistä. Silloin on syytä määritellä työyhteisölle omat arvot, jotka eivät kuitenkaan ole ristiriidassa yrityksen arvojen kanssa.
Työyhteisön arvot
Jos yrityksen arvot eivät täysin vastaa työyhteisön sisäiseen tarpeeseen, on pohdittava, mitkä ovat juuri meidän tärkeänä pitämämme asiat ja toimintatavat.
- Miettikää, mitkä ovat juuri teidän tärkeinä pitämiänne asioita. Listatkaa kaikki ylös näkyviin niin, että kaikki näkevät yhtä aikaa näkevät kirjatut seikat. Kohdat voivat olla jo toteutuvia asioita tai toiveita. Miltä lista näyttää?
- Oletan, että tärkeäksi listattujen asioiden joukosta löytyy muutama ”pääryhmä” sekä muutama kohta, jonka voi suoraan tai pienellä muokkauksella nimetä yläotsikoksi. Tehkää valinnat yläotsikoista, muokatkaa sanamuotoja tarvittaessa.
- Jakakaa muut listatut asiat valittujen yläotsikoiden alle. Useimmiten muut listatut asiat toimivat yläotsikon tarkennuksina ja kertovat siitä, mitä tämä kohta meillä tarkoittaa ja miten se näkyy käytännössä.
- Ovatko kohdat sellaisia, joista kaikki voivat olla samaa mieltä? Voivatko ne toteutua joka tilanteessa?
- Mitkä kohdat teillä jo toteutuvat hyvin?
- Onko jotain, minka osalta voitaisiin jatkossa toimia enemmän tärkeänä pidettyjen asioiden mukaisesti? Miten?
Jos arvot on jo määritelty tai teette työtä sen eteen tässä vaiheessa, kannattaa muistaa palata niihin säännöllisesti! Arvoista on hyötyä vasta, kun niitä hyödynnetään aktiivisesti.