Johtajan itsensäjohtamistaidot
Naisjohtajien sparrauksessa yhtenä aiheena oli johtajan itsensäjohtamistaidot. Innostuksen ja intohimon» lisäksi johtajana toimiminen vaatii taitoja, jotka auttavat johtajaa itseään jaksamaan, hallitsemaan omaa työtään ja perustan ollessa kunnossa, auttamaan ja tukemaan muita parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Johda ensin itseäsi, sitten vasta muita – tämä sääntö pätee täysin. Millaisia taitoja osallistujaryhmä nosti esiin?
Tekeminen ja oman työn organisointi
Muista tekemisessä itsekuri.
Älä lykkää asioita, jotka voit tehdä heti.
Ota kalenteri käyttöön!
Tee hankalat asiat heti aamusta.
Toimi järjestelmällisesti.
Ajankäyttö ja ajanhallinta: tunnista aikavarkaat ja poista ne.
Pyydä palautetta ja hyödynnä sitä.
Aamut hallintaan – ”Power Hour” → tee itsellesi aamurutiini, joka tekee sinulle hyvää (jooga, meditointi, kävely tms.)
Palkitse itseäsi!
Taidot
Vuorovaikutustaidot.
Priorisointi ja fokusointi tärkeimpiin asioihin.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen: Riittävä uni, palautuminen, rentoutuminen. Ruokavalio, liikunta, parisuhde/perhe.
Koulutus, osaamisen kehittäminen / kehittyminen.
Omien tunteiden tunteminen ja tunnistaminen.
Rajaamisen taito → osaat myös luopua.
Asenne
Ylläpidä intohimoa ja innostusta – kantava voima
Ole itsellesi armollinen: johtaminen on maraton, ei pikamatka
Johtajan itsensäjohtamistaidot: Mitä valmentaja lisäisi listalle?
Ei mikään lyhyt lista, vai mitä? Vaikka lista on pitkä, muutama merkittävä seikka jäi mielestäni puuttumaan.
Ensimmäinen on tavoitteen asettamisen taito. Sen, että johtaja osaa asettaa itselleen selkeät, konkreettiset ja mitattavat tavoitteet ja se, että osaa pilkkoa oman työnsä riittävän pieniin askeliin, auttaa keskittymään oleelliseen. Jos organisaation tavoitteet ja mittarit ovat selkeät, niistä on helppo johtaa tavoitteita myös omaan työhön. Johtajan tavoittet eivät välttämättä ole kuitenkaan samat, kuin organisaation tavoitteet: johtajan tavoitteet määrittävät sen, miten organisaation tavoitteisiin päästään. Lisäksi johtajan täytyy osata asettaa muita, organisaation ulkopuolisia tavoitteita itselleen. Yksi tärkeimmistä tavoitteista syntyy kysymyksestä: Millainen johtaja haluat olla?
Toinen seikka, minkä haluan lisätä listalle, on avun pyytäminen ja vastaanottaminen. Johtajan ei tarvitse olla supersankari, joka osaa ja voi tehdä kaiken itse – avun pyytäminen oman organisaation sisältä ja ulkopuolelta on kriittinen taito.
Kolmas seikka on muutostarpeen tunnistamisen taito. Muutostarpeen tunnistaminen pienten signaalien pohjalta ei ole helppoa, mutta johtamiselle tärkeää. Mistä johtaja tunnistaa muutostarpeet omassa työyhteisössä? Mistä tunnistaa muutostarpeet organisaatiossa? Entä omassa johtamisessa? Entä itsessä, omassa toiminnassa ja ajattelussa?
Neljäs seikka, josta puhumme aina esimiesvalmennusten yhteydessä, on omien arvojen tunteminen. Johtaja johtaa aina omalla persoonallaan ja henkilökohtaiset arvot näkyvät työssä. Ne määrittävät mm. sen, mitä johtaja pitää työssään tärkeänä ja millaisia tavoitteita hän itselleen asettaa. Jos et ole määrittänyt omia arvojasi johtamisessa, se kannattaa tehdä nyt!
Viides taito, jonka haluan nostaa tärkeäksi, on pysähtymisen ja ajattelemisen taito. Milloin viimeksi pysähdyit ajattelemaan itseäsi, omaa työtäsi, omaa rooliasi tai vaikka näitä itsensäjohtamisen taitoja? Kehittymistä ei tapahdu, jos ei välillä pysähdy reflektoimaan koettua ja oppimaan siitä. Kehittymistä ei tapahdu, jos ei välillä pysähdy katsomaan, missä pitää kehittyä.
Kaiken itsensäjohtamisen taustalla on itsetuntemus. Syvällinen ymmärrys siitä, millainen on oma toimintatyylisi» ja mihin kaikkeen se vaikuttaa, liittyy kaikkiin yllä oleviin itsensä johtamisen taitoihin.
Kysymykset käytäntöön
Tässä vielä kysymykset, jotka osallistujaryhmä sai pohdittavaksi itsensäjohtamisen osalta – hyödynnä näitä itsesi johtamisen analysointiin! Jos yllä olevasta listasta puuttuu jotain sinulle tärkeää, otathan sen tässä mukaan pohdintaan.
1. Missä ovat vahvuutesi: mitkä osa-alueet ovat sinulla hyvin hallussa? Mitä toimenpiteitä teet niiden toteuttamiseksi / ylläpitämiseksi?
2. Mistä löytyvät kehittämiskohteesi: mitä sinun kannattaisi kehittää, jotta voisit itse paremmin ja/tai pystyisit johtamaan entistä paremmin? Mitä toimenpiteitä se vaatii? Kuka voisi siinä auttaa?
Jos kysymyksiin vastaaminen yksin tuntuu haasteelliselta, laita minulle viestiä! Nähdään tai soitellaan näissä merkeissä tarkemmin. Työnohjaus ja coaching auttavat johtajan itsensäjohtamistaitojen kehittymisessä, ja esimiesvalmennuksissani nämä ovat pääroolissa. Työyhteisövalmennukset auttavat työyhteisön jäseniä tunnistamaan taitoja ja tarpeita sekä johtamaan itseään entistä paremmin.