Itsetuntemus töissä: Tunnetko toimintatyylisi?
Itsetuntemus ja oman toimintatyylisi ymmärtäminen ovat tehokkaan ja sujuvan toiminnan taustalla niin henkilökohtaisessa toiminnassasi, tiimityössä, johtamisessa kuin asiakastyössäkin. Oman työskentelytyylin tunteminen ja oman toimintatyylin ymmärtäminen auttavat mukauttamaan ja tarvittaessa muuttamaan toimintaasi, jotta tiimin työ ja oma työsi helpottuvat.
Insights Discovery tarjoaa sanat ja viitekehyksen itsesi ja muiden ymmärtämiseen. Carl G. Jungin typologiaan pohjautuva Insights Discovery -malli kuvaa erilaisia toimintatyylejä, joita on helppo tunnistaa sekä omassa toiminnassasi että muiden toiminnassa. Värikäs nelikenttä on karrikoitu ja stereotyyppinen kuvaus, joka toimii johdatuksena Insights Discoveryn maailmaan.
Käytät näitä kaikkia ”värejä” omassa järjestyksessäsi ja omalla voimakkuudellasi. Suosit joitain toimintatyylejä enemmän kuin muita, mutta kaikki ovat hyödynnettävissäsi! Mukautat toimintaasi tilanteen vaatimalla tavalla – osalle tämä on helppoa, kun toiset luottavat vahvoihin, helppoihin toimintatyyleihinsä lähes joka tilanteessa.
Toimintatyyli – mihin kaikkeen se vaikuttaa?
Persoonallinen toimintatyylisi vaikuttaa toimintaasi, ajattelutapaasi, päätöksentekotyyliisi sekä siihen, miten toimit vuorovaikutuksessa. Se vaikuttaa siihen, miten vaikutat muihin: millaista käyttäytymistä suosit, mihin kiinnität huomiota, mitä pidät tärkeänä, millaista toimintaa arvostat ja mistä annat palautetta.
Toimintatyylisi vaikuttaa myös siihen, miten priorisoit työtehtäviä, mistä innostut, mistä motivoidut ja mistä itse haluat saada palautetta. Se tekee jotkin työhön liittyvät kysymykset sinulle helpoiksi ratkaista, kun taas jotkin ovat vaikeampia. Esimiehenä tai johtajana persoonallinen toimintatyylisi kertoo usein myös siitä, miten johdat, miksi haluat johtaa ja mitä ylipäätään johtajuudesta ajattelet.
Mistä nelikentän sektoreista tunnistat eniten itseäsi kuvaavia sanoja alla olevassa kuvassa sekä edellisessä tekstissä olevassa kuvassa»? Mistä vähän vähemmän? Miten arvelet eri preferenssien vaikuttavan toimintaasi?